Koniec z kupowaniem polskich podróbek włoskiej ricotty!

Ta prawdziwa ma smakować jak oryginalna fior di latte. Nawet popularne firmy, które sprzedają w Polsce ten serek, przedstawiają nam jego mylny wizerunek. Tak naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Dopiero będąc we Włoszech poznałam jego prawdziwy smak i zakochałam się od razu. Dlatego trzeba wciąż próbować lokalnych wyrobów produkowanych tylko dla Włochów. To niezwykle lekki włoski serek, który z powodzeniem może zastąpić w naszej kuchni tłustą śmietanę. Fior di latte to dosłownie „kwiat z mleka”, co oznacza najlepszą jakość o delikatnej konsystencji i aksamitnej strukturze serka. Tak kremowej i lekkiej ricotty nie jadłam do tej pory nigdzie. To ogromna przyjemność delektować się jego gładkością przy każdym kęsie. Kiedy tylko w naszej salumerii pojawia się ricotta fior di latte — zapraszam wszystkich na wyborną ucztę. Staje się nią każde danie z dodatkiem tej ricotty. Można ją jeść tak po prostu z ciabattą i konfiturą figową, na ciepło z makaronem albo zapieczoną w lazanii. W każdej formie jest wspaniała