Cartoccio to paczuszka z papieru, do której wkładamy nasze ulubione smaki. Ot, taki mały prezent dla siebie na talerzu. Pakujemy, szczelnie zawijamy, aby wszystko mogło parować we wnętrzu, wkładamy do pieca i jedyne, co nam pozostaje, to nakryć do stołu. Smaki się mieszają, pęcznieją, aż w końcu… pękają z zachwytu. Danie staje się eksplozją niespodziewanej zawartości, która zaskakuje na talerzu. Czy nie warto próbować czegoś nowego?
Przygotujcie wszystkie składniki, wyłóżcie na papier do pieczenia albo folię aluminiową, zamknijcie i włóżcie do pieca. Niewiele pracy, szybki efekt, wszystko jest gotowe niemal w 20 minut. Zawdzięczamy to technice gotowania al cartoccio, niezwykle prostej, wielobarwnej i dietetycznej. Nie podejrzewacie nawet, jakie jeszcze tajemnice może skrywać…
To nieskomplikowana i szybka metoda gotowania w folii albo papierze, która wzmacnia smak i pozwala zachować wartości odżywcze. To nie tylko zwykłe pieczeniu w piecu, tutaj działa też ciepło, czyli gorące powietrze z pieca, które zaczyna wytwarzać parę wewnątrz szczelnie zamkniętej paczuszki.

Są trzy elementy, na które powinniśmy zwrócić uwagę:
1. Wybór materiału do zapakowania naszego jedzenia

Oczywiście decyzja należy do nas. W trosce o zdrowie lepiej wybrać papier do pieczenia niż aluminiowe arkusze, które zawierają potencjalnie szkodliwe aluminium. Ten drugi materiał jest jednak praktyczniejszy, łatwiej się zamyka i tworzy szczelne zamknięcie dla wszelkich soków wypływających z dania. Ale kiedy się postaramy, w papierze możemy równie dobrze zamknąć naszą paczuszkę i uniknąć utraty witamin. Jest jeszcze jedna opcja — worki do pieczenia, jak najbardziej bezpieczne dla nas.

2. Czas gotowania

3. Temperatura gotowania

Czas pieczenia oraz temperatura są bardzo istotne i powinny być dopasowane do użytego materiału, czyli są zależne od pierwszego elementu. Gdy odpowiednio je dobierzemy, mamy pewność, że wartości odżywcze i walory smakowe zostaną zachowane. Tutaj nie mamy wrzenia gorącego tłuszczu ani wody, cały proces odbywa się spokojnie, bez utraty tego, co najważniejsze dla zdrowia. Ponadto para pomaga utrzymać właściwą wilgotność i soczystość składników. Unikamy bezpośredniego kontaktu z żywnością. Eliminujemy niepotrzebne tłuszcze, zachowujemy jedynie te z wnętrza ryby czy mięsa, a ich wytapianie się przyspiesza proces gotowania. Cała głębia smaków tkwi w naturalnym sosie powstałym ze wszystkich składników.