Gdy zatęsknię za smakiem nocnej Werony z pizzerii Du de Cope, robię sobie focaccię z różnymi dodatkami. Ciasto jest grubsze i przypomina mi właśnie tamto. Nawet kiedy o tym piszę, czuję jego smak w ustach… Taka focaccia z mozzarellą i letnimi warzywami jest wspaniała na każdy ciepły dzień. Latem mamy ogromny wybór sezonowych dodatków. Niekoniecznie musimy piec pizzę z ciężkim, tłustym serem i sosem pomidorowym, możemy je zastąpić mozzarellą di bufala oraz świeżymi
pomidorkami. Reszta kompozycji zależy od nas, od naszej fantazji kulinarnej i zapasów w lodówce. To ciasto udźwignie wszystko! Lato jest świetnym czasem na ciasta drożdżowe. Wystarczy zostawić miskę z ciastem na blacie, na który padają ciepłe promienie słońca, i wyrasta samo, bez wspomagaczy, kocy, kaloryferów czy lekko rozgrzanego piekarnika. Uwielbiam bawić się z ciastem drożdżowym, zwłaszcza o tej porze roku, bo wiem, że efekt będzie idealny.

1.Do mąki wymieszanej z solą i suszonymi drożdżami wlewamy odmierzoną wodę z oliwą.

2. Kiedy używamy świeżych drożdży, musimy najpierw zrobić zaczyn: w 100 ml wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy szczyptę cukru. Odstawiamy na bok i czekamy na pojawienie się piany na powierzchni. Kiedy drożdże zaczną pracować, możemy je połączyć z pozostałą wodą, oliwą i mąką.

3. Po połączeniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto, około 15 minut.

4. Po zarobieniu powinno mieć konsystencję luźnej masy. Przekładamy do misy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

5. Po upływie tego czasu zarabiamy ciasto ręką, aby opadło, i wsadzamy do lodówki na dobę.

6. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki następnego dnia, odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej.

7. Wykładamy na papier do pieczenia albo blachę natłuszczoną oliwą i formujemy podłużną focaccię.

8. Cebulę i cukinię kroimy w księżyce, pomidorki w ćwiartki, a mozzarellę rozrywamy palcami. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na cieście składniki na przemian, aby wszystkie dobrze się upiekły.

9. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Pieczemy do momentu zarumienienia się ciasta z każdej strony, aby mieć pewność, że upieczone są nie tylko składniki na wierzchu, ale i samo ciasto.

10. Podajemy ciepłe, polewamy oliwą i posypujemy rukolą.