DSC_0402

 

Lato jest pełne uwielbianych przez nas kwiatów! Okazuje się, że wracając ze spaceru, możemy przynieść nie tylko przepiękny bukiet na stół, ale i jadalne kwiaty do naszej kuchni, które z ogromną przyjemnością przygotujemy i zdegustujemy. Na każdym targu, gdzie zobaczymy cukinie – nawet te z krajowych upraw – warto zapytać rolników o możliwość zamówienia ich kwiatów. Mogą okazać się naszą ulubioną przystawką. W pełni gorącego lata kwiaty rodzi nie tylko cukinia, ale i wiele innych warzyw. Chociażby kabaczki albo dynia, one też mają ciekawy smak i mogą z powodzeniem zagrać główną rolę w naszym przepisie.
1. Kwiaty cukinii oczyszczamy z pręcików – delikatnie rozchylamy płatki i palcami wyciągamy pręciki. Ostrożnie, aby nie oderwać delikatnego płatka.

2. Drobno siekamy listki mięty i dodajemy je do ricotty. Mieszamy całość.

3. Łyżką nakładamy nadzienie do środka i zawijamy płatki kwiatów, aby nabrały swojego pierwotnego kształtu.

4. Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na nią kwiaty cukinii. Grillujemy przez 2 minuty z każdej strony, a potem ściągamy. Cały czas kontrolujemy temperaturę, ponieważ kwiaty są bardzo delikatne i nie chcemy, aby cokolwiek im zaszkodziło.

5. Układamy na talerzu i polewamy miodem, cienkim strumieniem.