_MG_2420 — kopia

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/wloskie-przysmaki-na-jesien-pierozki-z-dynia,212971.html

 

28 WRZEŚNIA 2016

Premiera książki Buonissima! w Dzień Dobry TVN

Moja włoska kuchnia jest jak teatr. Główne role grają tu oryginalne składniki prosto z Italii, cudowny złocisty makaron oraz kucharz, który pokazuje, jak stworzyć niezwykłe dzieła na talerzu. Z tym wyjątkowym spektaklem kulinarnym pojechaliśmy 28 września do telewizji TVN. Ogromną przyjemnością było przygotowywać dania w niezwykłym towarzystwie Anny Kalczyńskiej, Andrzeja Sołtysika oraz wielu innych celebrytów, takich jak: Mikołaj Rey, Anna Siwiec, Pascal Brodnicki, Norbi czy Krzysztof Skiba, przed tysiącami telewidzów oglądających środowe wydanie programu Dzień dobry TVN.
Nasze menu błyszczało przed kamerami. Na przystawkę nie mogło zabraknąć włoskiej szynki prosciutto, serów i sezonowej jesiennej salsy figowej z octem balsamicznym. Jako wprowadzenie do dania głównego zaserwowałam lekką toskańską sałatkę panzanella z chlebem polanym octem winnym i oliwą, pomidorami, ogórkiem i cebulą. Główną rolę w mojej kuchni zagrały pierożki ravioli z ciasta jajecznego z dodatkiem szafranu, z nadzieniem z dyni. Całość polana masłem z szałwią i posypana parmezanem. To coś niebywałego – spektakularne danie, delikatne i subtelne zarazem. Ci, którzy mieli okazję spróbować, oblizywali palce z zachwytu. Na deser oczywiście klasyka włoskich deserów – tiramisu! W mojej wersji z kremem bez surowych jaj, jedynie ze śmietanką i mascarpone. Znikało błyskawicznie i w całości.
Pokazałam w Dzień dobry TVN jedynie przedsmak tego, co zawarłam w mojej książce Buonissima!, która aż kipi od włoskich smaków, zapachów i aromatów. Jest przepełniona soczystymi kolorami w prostych daniach, które są zdrowe i, co ważne dla wielu kobiet – sprawdzone na dzieciach, a szczególnie na moim synku, który uwielbia niemal wszystkie przepisy z książki.