Zachwycający makaron tagliatelle z serkiem ricotta, szparagami i pomidorkami

Ten makaron zawsze mnie urzeka swoim smakiem i subtelnością. Nie ma nic deli – katniejszego niż serek ricotta, który pod wpływem ciepła staje się tutaj lekkim sosem otulającym nasz makaron. Szparagi można o każdej porze roku kupić mrożone, a w sezonie użyć świeżych. Jeśli jednak nie uda nam się dostać tych smukłych, chrupiących warzyw, możemy zrobić da – nie bez szparagów i również cieszyć się smakiem.

 

Porcja na 2 osoby:

250 g makaronu jajecznego tagliatelle, dostępnego w salumerii Portobello

150 g ricotty

6 małych pomidorków

6 zielonych szparagów świeżych albo mrożonych

10 listków bazylii, dostępnej w salumerii Portobello

1 ząbek czosnku oliwa, dostępna w salumerii Portobello

sól, pieprz

 

Na patelni rozgrzewamy około 4 łyżki oliwy z posie – kanym w paski czosnkiem. Po chwili dorzucamy pokrojone w ćwiartki małe pomidorki i chwilę pod – smażamy. Świeże szparagi obieramy wzdłuż do ¾ wysokości, a mrożone lekko rozmrażamy pozosta – wiając je w ciepłym miejscu i kroimy na ukos w cen – tymetrowe paski. Dorzucamy do pomidorków i przy – prawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu wkładamy na patelnię serek ricotta i mieszamy z pozostałą częścią produktów. W międzyczasie gotujemy nasz jajeczny makaron al dente. Dodając odrobinę wody spod gotującego się makaronu, mie – szamy na patelni nasz sos z ricotty z makaronem. To pozwoli nam otrzymać lekką emulsję, która gładko połączy się z resztą składników. Na końcu posypuje – my listkami bazylii, która perfekcyjnie wykończy makaron. To danie zawsze mnie zachwyca i pozwala dostarczyć energii na długo, niekoniecznie kalorycznie.