Miska owoców dziennie to doskonały sposób na odporność. Aby uniknąć wizyt u lekarzy, możemy skorzystać z tych sezonowych małych cudów naturalnej medycyny, łącząc zdrowie i przyjemność. Owoce leśne to coś więcej niż same walory smakowe i estetyczne. Są na szczycie listy zdrowotnych przebojów: bogate w witaminę C, przeciwutleniacze, polifenole, które chronią nasz organizm przed stanami zapalnymi oraz szkodami wywołanymi przez wolne rodniki. Duża zawartość jakże potrzebnej wody, błonnika, a co więcej – mało kalorii! Nie bez powodu medycyna ludowa uznawała je za jeden z najskuteczniejszych środków leczniczych.

 

QUATTRO COSE DA SAPERE

Cztery rzeczy, na które powinniśmy zwrócić uwagę
1. Sceglili cosi

Dobrze wybierz
W pierwszej kolejności oceniamy kolor oraz stopień dojrzałości: jeżyny i jagody powinny być ciemne, a maliny i czerwone porzeczki jędrne. Zobaczmy też, czy nie zawierają liści. Jeżeli kupujemy owoce na tackach, koniecznie sprawdźmy, czy nie są ułożone zbyt ciasno, przez co mogłyby być pogniecione.
2. Bio surgelati

Świeże lub mrożone
Jagody dojrzewają późnym latem albo wczesną jesienią, ale można się nimi cieszyć cały rok. Zamrożenie owoców nie pozbawia ich smaku i wartości odżywczych. Lepiej jednak mrożone wykorzystać do „gotowanych” receptur.
3. Conservazione

Przechowywanie
Owoce zaraz po kupieniu powinniśmy umyć i zjeść w ciągu 24 godzin, są wtedy najlepsze, pełne witamin. Po umyciu, jeszcze lekko wilgotne, dobrze jest umieścić w dużym pojemniku w lodówce, przykryte czystą szmatką.
4. Anche da bere

Nawet do picia
Często spotykane są czerwone owoce w postaci soków, w szczególności z żurawiny, malin czy jagód. Tak przetworzone zachowują walory zdrowotne świeżych owoców. Na przykład żurawina zwalcza infekcje dróg moczowych, a jagody są pomocne w dolegliwościach żołądkowych.

 
RIBES concentrato di vitamine

Porzeczki – witaminowy koncentrat

Czarne porzeczki są jednym z najbogatszych owocowych źródeł witaminy C. W 100 g tych owoców mamy jej niemal 200 mg – cztery razy więcej niż w pomarańczach. Z kolei czerwone porzeczki mają zarówno właściwości zdrowotne, jak i pielęgnacyjne. Witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco i antybakteryjnie, a bogactwo pektyn sprzyja walce z cholesterolem i nadmiarem cukru.

LAMPONE campione di fibra

Maliny – lekarstwo na gorączkę

Maliny są pełne witamin, minerałów i kwasów organicznych. To także bogactwo błonnika – garstka tych owoców może zabezpieczyć jedną czwartą dziennego zapotrzebowania. Są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym, mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

MORE DI ROVO anche con il diabete

Jeżyny – nawet dla cukrzyków

Jeżyny hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów – są zalecane diabetykom. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów stanowią również jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Są także bogatym źródłem błonnika, przyspieszają przemianę materii. Mają silne działanie ściągające.

MIRTILLI vista e cuore

Borówka – wzrok i serce

Borówki dzięki dużej ilości antocyjanów poprawiają zdolność widzenia. Ponieważ uelastyczniają naczynia krwionośne, zaleca się je osobom z problemami krążeniowymi i kruchością naczyń włosowatych.

FRAGOLE antitumoriali

Truskawki

Truskawki posiadają bardzo małą wartość kaloryczną, a przy tym wysoką zawartość witamin (zwłaszcza C i witamin z grupy B) oraz mikroelementów (wapnia, fosforu, żelaza). Są także bogate w przeciwutleniacze, które niszczą odpowiedzialne za starzenie się wolne rodniki, zawierają również związki o właściwościach antyrakowych.