DSC_0295

 

W okresie od lipca do sierpnia na naszych stołach zaczyna przybywać moreli – jednych z najsmaczniejszych owoców lata. Ich potencjał kulinarny jest ogromny, a walory smakowe i zdrowotne – nieocenione. Są bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze. Ponieważ zawierają niewiele kalorii, możemy się nimi zajadać bezkarnie. Mają też korzystny wpływ na naszą skórę, są jak naturalny samoopalacz działający od wewnątrz. Kocham te owoce! Kiedy tylko się pojawiają, biegnę na targ i kupuję tuziny, aby zrobić pierwsze konfitury morelowe każdego lata. Najważniejszą kwestią jest wybranie odpowiedniej odmiany – niezbyt soczystej, ale słodkiej, o jasnopomarańczowej skórce, dzięki czemu nasze konfitury będą miały przepiękny kolor. Najlepsze morele jadłam we Włoszech i zawsze kiedy tam jestem, nie mogę sobie odmówić tych owoców. A na miejscu w Krakowie szukam sprowadzanych z tamtych stron, aby zaspokoić swoje pragnienie prawdziwych konfitur morelowych.

Confettura di albicocche

Konfitury morelowe
Morele kroimy na pół, wyciągamy pestki, myjemy i zasypujemy cukrem. Reszta to tylko uważne gotowanie i czujne pilnowanie, aby się nie przypaliły, co bardzo lubią robić! Pod koniec gotowania, kiedy zgęstnieją, przelewamy do słoika i pasteryzujemy. Są tak pyszne, że nawet bez dodatków smakują jak najlepszy włoski deser.

Come fare le albicocche secche

Jak zrobić suszone morele
Aby dłużej cieszyć się smakiem moreli, ale uniknąć gotowania, możemy je ususzyć. Dojrzałe owoce myjemy, wyciągamy z nich pestki i kroimy na pół. Możemy użyć specjalnego sprzętu przeznaczonego do suszenia owoców albo włożyć je do pieca nagrzanego do 90 stopni i piec przez 4 godziny. Będą naturalnie wysuszone, nadal jędrne. Po wystudzeniu możemy je schować do słoja i przechowywać nawet do 7 miesięcy.

Gli abbinamenti ideali

Rośliny strączkowe i morele – idealna para
Świeże morele w połączeniu z roślinami strączkowymi, zwłaszcza fasolą cannelini albo ciecierzycą, nadają wybornego smaku sałatkom. Nawet do najzwyklejszej sałaty możemy dodać pokrojone w ćwiartki morele, ale należy wybierać te mniej dojrzałe, aby zachować chrupkość dania. Morele wspaniale się komponują z białym mięsem oraz skorupiakami. Są świetne do słonych serów – balansują smak i pobudzają nasze kubki smakowe.

Con o senza buccia

Ze skórką czy bez?
Skórka bywa włóknista i to my decydujemy, czy chcemy ją zjadać czy nie. Owoce najlepsze są w całości, ale jeżeli zdecydujemy się je obrać, zachowajmy skórki do koktajli albo konfitur, bo w kuchni najważniejsze jest, aby niczego nie marnować!