Werona to niezwykle urokliwe miasto, kryjące w sobie znacznie więcej ponad miłosną historię Romea i Julii. Przechadzając się kamiennymi ulicami, mijając sklepy z drogimi markami, możemy skręcić w niejeden zaułek i znaleźć perełki włoskich kulinariów. Niespodziewanie odkryliśmy, jak smakuje Werona po zachodzie słońca, kiedy wszyscy zmęczeni codziennością rezerwują stolik w wymarzonej restauracji, jedynej i niepowtarzalnej, albo umawiają się w winnicy Antica Botega del Vino z ukrytymi pod schodami na zaplecze wiekowymi okazami trunków.
Zacznijmy więc od aperitivo późnym wieczorem na Piazza delle Erbe – na przykład kieliszek prosecco Ferrari albo aperol spritz wykonany z mistrzowską precyzją. Potem zapraszam do najlepszej włoskiej pizzerii w Weronie, Du de Cope na via Galleria Pellicciai, na pizzę z najwyższej półki, z dodatkami DOP i IGP. To miejsce założone przez zdobywcę gwiazdki Michelin. Na kolejny wieczór warto zarezerwować sobie stolik w Trattoria Al Pompiere na via Vicolo Regina d’Ungheria. W tej ristorante di cucina tradizionale – restauracji z włoską kuchnią regionalną, serwują najlepsze na świecie tiramisu, a na miejsce czeka się długimi miesiącami. Każdy dzień pobytu w Weronie jesteśmy w stanie wypełnić kulinarnymi cudami. Są tak wyjątkowe, że śnią mi się po nocach, a od samych wspomnień aż ślinka cieknie!
Tu pija się Valpolicellę oraz Amarone. W każdej niemal kantynie można rozkoszować się cennymi rocznikami. Werona to nie tylko stare centrum, ale i okolice, które warto zobaczyć. Miasto jest wszak stolicą regionu słynącego z czerwonych win Amarone. Uprawiane tam szczepy tworzą idealną mieszankę. To ogromny region winiarski, z mnóstwem plantacji dookoła. Choćby piękna, górzysta Tenuta Novara z winoroślami, z których powstaje jedno z najlepszych w Italii Amarone. Można tam spacerować, odpoczywać oraz podziwiać kunszt tamtejszych winiarzy. Malownicze drzewka rosną u podnóża niemal każdej góry. Winogrona mają tam świetne warunki, by dojrzewać – z jednej strony wysokie Alpy, a z drugiej wilgotne powietrze znad jeziora Garda. Do tego mocne słońce, jak to w Italii, i można uzyskać z owoców najwyższej jakości wina Valpolicella, a potem Amarone.